lørdag 1. februar 2014

Røyking - igjen

Jeg slutter ikke å la meg fascinere av at det fortsatt rekrutteres nye røykere. Jeg klarer virkelig ikke å fatte eller begripe hva som får noen til å begynne å røyke! Jeg nærmer meg 50 år, og så lenge jeg kan huske, så har det vært farlig å røyke. Da jeg var lita, så kunne røyking gi hjerteinfarkt og lungekreft. Nå vet vi at røyking kan gi en hel del andre sykdommer. Så dét burde ikke være fremmed for noen lenger!

De fleste som begynner er ganske unge, de starter i den perioden av livet hvor Trond Viggo Torgersen mener at alle burde gå med et skilt i panna hvor det står "Stengt på grunn av ombygging!" Og det er jo faktisk veldig trist at unger/ungdom i ren dumskap starter med noe som de kan risikere å slite med resten av livet og som kan gjøre dem alvorlig syke senere i livet.

Så  derfor tenkte jeg å skrive et balansert, nøytralt innlegg om røyking. Jeg har tenkt å liste opp fordeler og ulemper, og så håper jeg at det kan være et innlegg som kan være til hjelp for å foreta et riktig valg.

Ulemper:

- Det er helseskadelig. Røyking kan gi flere ulike typer kreft, ikke bare i lungene. Det er også en høy risiko for å få hjerte-/karsykdommer, og i tillegg er det stor fare for å få ulike lungesykdommer som for eksempel astma og kols.

- Det er dyrt! Det har kommet en app som skal være til hjelp for de som ønsker å slutte. Den holder styr på hvor mange dager man har vært røykfri og hvor mye penger man har spart siden man slutta, sikkert beregna ut fra hvor mye man røykte. Fra mine venner som benytter seg av denne appen, så ser jeg at det er vanlig å spare rundt 30000,- per år. 30000! Det er gresselig mye penger! Tenk på alt man kan bruke et sånt beløp til! Jeg har gitt mine barn klar beskjed om at hvis de begynner å røyke, så kan de se bort fra alle former fra økonomisk støtte fra oss. Hvis de har 30000,- årlig til å bruke til tobakk, så regner jeg med at mat, klær, husleie, strøm og andre nødvendigheter går det også helt greit å finne penger til!

- Det lukter vondt! Hvis du som røyker av og til har merket at de du snakker med tar et lite diskret skritt tilbake og har lurt på hvorfor, så kan jeg fortelle deg det: du lukter vondt! Røykeånde, særlig gammel røykeånde, er egnet til å slå ihjel en elefant med! Noen prøver å døyve fersk røykeånde med pastiller og tyggis - det hjelper lite...

- Hud og hår eldes tidligere. Så hvis du, kjære fjortis, har lyst til å se eldre ut enn du er? Begynn å røyke! Det eneste kjipe er at dette er en langtidsvirkning, så når den slår inn, da kan jeg garantere deg at da er det mer stas å se yngre ut enn man er! For en stund siden så jeg en bildeserie av eneggede tvillinger hvor den ene røykte og den andre var røykfri. Det var ikke vanskelig å se hvem av dem som røykte.

- Det er asosialt. Selv om røykere, fortsatt, hardnakket påstår at det er sosialt å røyke. Hvis fire står ute i fem kuldegrader og røyker mens de 43 andre sitter inne i varmen og koser seg, da har jeg ikke helt forstått begrepet "sosialt", kjenner jeg.

- Uansett hva man sier: det å stå og smatte på en røyk ser ikke mindre enn komplett idiotisk ut!


For at det ikke skal bli for massivt negativt, så gir jeg meg med ulempene nå, men tro meg: det finnes flere!

Fordeler:

- ...

2 kommentarer:

  1. jeg er helt enig i både ulemper og fordeler.

    SvarSlett
  2. Hørte her om dagen at røyking blant unge øker, det skjønner jeg ingenting av!

    SvarSlett

Nå trenger dere ikke å være bruker for å kommentere, hyggelig hvis noen har kommentarer!