torsdag 3. april 2014

Folkehøgskole - en opplevelse for livet.

Vi har de siste dagene opplevd debatt omkring nytteverdien av folkehøgskolen. Det startet med at Unge Høyre (UH) mener at statsstøtten til folkehøgskolene må fjernes, og det samme må de to studiepoengene som et sånt år gir. En ung jypling i UH presterer å komme med følgende utsagn: "Jeg er usikker på hvilke akademiske kvalifikasjoner det gir å stå på ski i Alpene, eller å lære å hekle et år." Da jeg leste det, var de to første tankene mine: "For en idiot!" (Nei, det ikke pent å kalle noen for idioter...) og "Stakkar! Det må jo gjøre direkte vondt å være dum!" (Nei, det er ikke spesielt pent å si at noen er dumme, heller...)

En sånn uttalelse som han kom med er så nedlatende og blærerete at det er helt kvalmt, men den vitner også om en sneversynthet som nesten får meg til å synes litt synd på ham. Han kaller det også for et "friår subsidiert av staten". Jeg vil faktisk ikke kalle et folkehøgskoleår for et "friår" i det hele tatt. Ok, så har man ingen eksamener. Og fagene er tilsynelatende ikke så "matnyttige" i en innbarka akademikers øyne eller ører. Det som jeg likevel kan fortelle alle folkehøgskoleskeptikere er at et folkehøgskoleår er spekket med opplevelser og erfaringer som man har nytte av hele livet. Det gir kunnskaper som er langt viktigere enn de man lærer på BI eller andre høgskoler og universiteter. Motstanderne av folkehøgskoler eier ikke begrep om hva et sånt år er og innebærer.

Et år på folkehøgskole vil også kunne være en god samfunnsnyttig investering. Det nevnes litt i hånlige ordelag "å finne seg sjæl på statens bekostning". Sannheten er at de fleste som går på folkehøgskole har en enorm personlig utvikling og modnes mye på et sånt år. Ved å ta dette såkalte friåret, så blir man mer sikker på seg selv og hva man vil. Derfor er jeg sikker på at mange er i bedre stand til å ta et valg om videre studier og framtidig yrke. Dette gjør at de bruker mindre tid på utdannelse og er raskere ute i jobb enn om de hadde noen år med prøving å feiling før de startet på det "riktige" studiet. UH tok i bruk begrepet "skattefinansiert friår", men kjennsgjerningen er jo at dette så langt fra er gratis for de som velger et år på folkehøgskole. Avhengig av linje og aktiviteter, så sitter de igjen med en god porsjon studielån for et sånt år.

Når det er sagt, så må jeg også si at et samfunn som måler alt ut fra økonomisk nytteverdi vil bli et utrolig fattig samfunn. BI-pappagutter (fordomsfull ytring - jada!) tror at alt kan måles i penger. Jeg har litt vondt av dem som tenker sånn, de har ikke forstått så mye av hva livet egentlig er! Dette har jeg skrevet litt om i tidligere innlegg hvor vi som invisterte litt av våre liv til å være sammen med små barn har fått litt pepper av samme slag.

Jeg vil faktisk komme med et helt nytt forslag: nemlig å tvangssende alle med sånne håpløse holdninger på folkehøgskole et år og håpe at de kan få litt fornuft inn i hodene sine. 

3 kommentarer:

  1. Er det noe jeg aldri har angra på, må det være at jeg tok det første året etter grunnskolen på folkehøgskole! Som usikker 15-åring med en drøm om å bli noe innen mekaniske fag, og en tid der jenter var et sjelden syn på et verkstedgulv, var det veldig deilig å få dette året til å både vokse på, og bli sikker på mitt fremtidige yrkesvalg. Så da jeg året etter startet min utdanning innen mekaniske fag, var det som en mye mer voksen og moden 16 åring :) (født sent på året jeg....). Og minnene jeg har fra året vi hadde på Fredheim, de er uvurderlige :D (PS fikk forresten ekstra stipend da jeg gikk mekaniske fag, siden jeg var jente i utradisjonelt yrke :D :D :D )

    SvarSlett
  2. Jeg ble sjokkert over de veldig arrogante begrunnelsene Unge Høyre hadde.

    SvarSlett
  3. Ja, det ble jeg også, Åshild! Det virker ikke som om de forstår at kunnskap er mer enn det man kan skrive på en eksamen, og i tillegg er den kunnskapen et sånt år gir viktig for resten av livet.

    Ingen tvil om at Fredheimåret gjorde mye med oss, Jorunn! ;-)

    Jeg anbefaler folkehøgskole til alle ungdommer som er litt i tvil om hva de skal "bli".

    SvarSlett

Nå trenger dere ikke å være bruker for å kommentere, hyggelig hvis noen har kommentarer!