mandag 12. august 2013

Hurtigrutevinking

I sommer har vi sett litt av det igjen. Sommerbåten til Nrk har kjørt opp og ned langs kysten, og på alle holmer, skjær, knauser og odder står det folk og vinker. Det samme så vi under Hurtigruta - minutt for minutt. Jeg tror kanskje mange seere trodde at de sto der fordi det var Sommerbåten eller Hurtigruta - minutt for minutt. Det stemmer ikke. Det vinkes fra holmer, skjær, knauser og odder hver eneste dag. Jeg har vært og kan fortsatt være en av dem.

Den øya som jeg vokste opp på lå ikke i den vanlige skipsleia men i "godværsleia". Hovedskipsleia gikk litt lenger inn, på andre siden av naboøya. Derfor var det ikke hver dag at Hurtigruta kom forbi. Men de gangene den gjorde det, så pleide de å fløyte når de nærma seg. Dette var beskjed til oss skolebarna. Da fløy vi ut av klasserommet, midt i timen, og løp opp på hågen bak skolen. Der sto vi og vinka til båten hadde passert. Da gikk vi inn og undervisningen kunne fortsette.

På sommeren passet passeringen sånn omtrent med frokosten. Det samme skjedde da: når vi hørte fløyta eller rett og slett motorduren, spratt vi opp og løp ut for å vinke.

Jeg har i de senere åra tenkt litt på hvordan dette må se ut for "utenforstående", for eksempel nye lærere og feriefolk som er på besøk for første gang. Man sitter der rolig og spiser frokost og plutselig spretter alle de andre opp helt på likt og forsvinner ut døra. Eller den stakkars læreren som i løpet av få sekunder sitter og ser utover et tomt klasserom. Jeg husker en lærer som prøvde å true med rektor for å få oss til å skjønne at sånt gjør man ikke! Det endte med at rektor kom og fortalte læreren at sånt gjør man her!

Hvis dere vil se hvordan det ser ut fra båten, så ligger det et lite klipp på Youtube som viser en liten rad skolebarn som står og vinker ca på 1.40. Men det er ikke bar barna som vinker. Alle vinker, store og små!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Nå trenger dere ikke å være bruker for å kommentere, hyggelig hvis noen har kommentarer!