lørdag 21. september 2013

Cats in the cradle

Årene går fort! Fryktelig fort! Det er mange år siden det var et helt år mellom to juler! Fra tid til annen, så dukker det opp skolejubileer. 10 år, 20 år, 25 år og 30 år, ungdomsskole, videregående, folkehøgskole og høyskole. Felles for alt er at det føles som om det bare er noen få år siden jeg gikk der. Da jeg forlot høyskolen med papirene som fortalte at jeg hadde fått en utdannelse, var jeg fortsatt barnløs. Nå, 20 år senere, har flere av dem flytta hjemmefra.

Det vil altså si at i løpet av disse åra som føles både få og korte, så har flere av barna mine hatt den tida som de skulle ha hjemme sammen med meg og faren sin. Av og til blir det så viktig for meg å få fortalt småbarnsforeldre hvor vanvittig fort de åra går. Den perioden av livet hvor vi skal gi dem gode opplevelser som skal bli til gode barndomsminner for dem, er så uhyre kort.

Vi mennesker innretter livene våre på ulike måter, og det er greit. Vi er forskjellige, har ulike behov og mål, men jeg blir oppriktig lei meg når småbarnsforeldre ser det som et mål i seg selv at det å få barn ikke skal endre på noe. Verken det sosiale livet eller karrieren skal på noen måte påvirkes av at man har barn. Her skal det jobbes fullt, og festlivet skal fortsette som før.

Å tro at livet kan fortsette akkurat som før etter at man har fått barn er noe stort tull! Da ender man fort opp som i sangen Cats in the cradle. Skal man ikke havne der, så må man forsake noe. Det vil uansett være noe man må gi avkall på, så spørs det da hva man vil gi avkall på. Er det sydenturene, den nye bilen, det store huset eller andre materielle ting som er viktigst? For oss var valget klart. Vi syntes det var viktigere å være mest mulig til stede i de årene ungene trengte det. For meg var det viktig å ha muligheten til å se de første skrittene bli tatt, la dem våkne når de hadde sovet nok og det at de noen dager kunne ha en lang og lat frokost i pysjen. Det var viktig noen dager å ha tid til å bruke to timer for å gå på butikken, så alle steingjerder på veien kunne klatres på.

Nå når jeg sitter i andre enden av barndommen deres, så er det lite jeg angrer på når det gjelder de prioriteringene vi gjorde. Ekstra godt gjør det når de selv synes det var fint å ha meg mye hjemme. Så dagens oppfordring går til småbarnsforeldre: tenk på at de neste årene legger grunnlaget for utrolig mye. De årene kommer aldri tilbake, dere får aldri muligheten til å gjøre noe om igjen. Så tenk ordentlig nøye på hvem sine behov det er viktigst å prioritere de neste årene, deres eller barnas. Og vær helt sikre på at dere ikke vil angre på noen av de prioriteringene dere gjorde!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Nå trenger dere ikke å være bruker for å kommentere, hyggelig hvis noen har kommentarer!