onsdag 4. september 2013

Høst

Endelig er den her: min favorittårstid! Jeg elsker høsten!

Jeg liker den klare, litt kalde lufta som gjør himmelen knallblå. Jeg liker lukta av våt vegetasjon, enten etter regn eller av morgenduggen. Jeg liker kveldene som kommer tidligere og tidligere. Jeg liker fargene på trærne. Jeg liker skikkelig ruskevær med regn og vind. Jeg liker kulda som gradvis kommer utover høsten.

For meg er alt vær bra vær om høsten. Jeg koser meg voldsomt når jeg kan tenne lys og fyre i ovnen og sette meg ned med te eller kakao i koppen mens det silregner ute. For ikke å snakke om hvor deilig det er å komme inn til lys, fyr i ovnen og varm drikke når man har vært ute og gått i ruskeværet! Jeg synes det er helt fantastisk å gå tur ute i den friske lufta mens sola skinner fra en skyfri himmel. Fotoapparatet går stort sett varmt hele høsten.

Høsten representerer en ny start, i alle fall så lenge man har kontakt med skolefolk. Nytt skoleår starter. Man har enten hoppa opp ett hakk på skolen man har gått på, eller man skal begynne på helt ny skole. Begge deler er spennende. Jeg liker så godt å gå i bok- og papirhandel på høsten. Jeg har alltid likt lukta av nye kladdebøker og skolemateriell. Jeg synes det er moro å sette bind på skolebøker, faktisk måtte ungene si fra om at de gjerne ville begynne å gjøre det selv. 

Høsten er også forventning. Jeg er veldig glad i førjulstida og jula, og nå framover kan jeg begynne å glede meg til den også.

Så må jeg jo ikke glemme den første snøen! Aldri var jeg raskere ut av senga enn de dagene mamma kom inn på rommet mitt og sa: "Har du sett ut i dag?" Da visste jeg at det enten hadde snødd ute eller at bakken var hvit av rim. Begge deler var like bra!

Jeg liker også høstlyder og høstlukter: lyden av skurtreskere og motorsager og lukten av vått gress og vedfyring.

Jeg kan faktisk ikke komme på en eneste kjip ting med høsten!

Fryktelig mange har likevel en negativ innstilling til høsten. Det vekselvis irriterer meg og får meg til å synes synd på folk.

Det ergrer meg enormt når radiofolk slenger ut noe fraser om "den triste og grå høsten". Høsten er så langt fra grå og trist. Det finnes vel ingen årstider som er mer fargerike enn høsten. Og så skal det være så fælt at det blir mørkere. Endelig kan man se stearinlysa igjen, sier jeg.

Mange slenger ganske så lettvint ut at de blir så deprimerte om høsten. Noen gjør det! Noen sliter veldig med depresjon når det mørkner, men altfor mange av de som påberoper seg høstdepresjoner er i virkeligheten bare litt generelt mugne fordi det ikke er sommer lenger. Det er ikke noe mindre enn en hån mot de som virkelig sliter med depresjon, både på høsten og ellers i året. For de "høstdeprimerte", i motsetning til de høstdeprimerte uten anførselstegn, kan "depresjonen" kureres ganske enkelt, noe jeg kommer tilbake til. Andre liker ikke høsten av fysiske årsaker. Revmatiske lidelser forverrer seg og kroppen verker og blir stiv. At de som har sånne plager heller ikke er så glad for denne årstida, kan jeg godt skjønne. Men her som så ofte ellers: det er ikke de som har grunn til det som roper høyest.

Det er jo egentlig skrekkelig synd på alle ikke-sommer-lenger-sutrerne. Tenk alt det de går glipp av! Flotte inntrykk og masse kos! Og tenk all den unyttige energien som brukes på å være sur for noe man ikke får gjort noe med! Høsten kommer. Hvert år. Akkurat som vinteren, våren, sommeren, snøfallet i april, tordenbygene i juli og frostnatta etter 17. mai. Man får ikke endra på det, og da fatter jeg ikke hvorfor man vil seg så vondt som å gå og være misfornøyd med noe man ikke kan gjøre noe med. Når noen piper fordi det begynner å bli høst og sommeren er over, så må jeg alltid komme med en positiv vinkling. Forbausende ofte er folk egentlig ganske enig med meg, men de liksom klage. Det skal huffes og akkes litt når høsten kommer, og det synes jeg sant og si blir litt patetisk. Hva med heller å bruke tid og energi på å nyte det man egentlig synes er litt fint og koselig? Hva med å tenke på alt det fine med høsten? Tenker det hadde kurert "høstdepresjonen" på et blunk!

Jeg ønsker dere alle en lang, fin og fargerik høst med mye kos!2 kommentarer:

  1. Er også så glad i høsten, Irene. Flotte bilder!!

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for det! Høsten renner over av fine motiv!

      Slett

Nå trenger dere ikke å være bruker for å kommentere, hyggelig hvis noen har kommentarer!