søndag 20. april 2014

"Sunnhet" og spiseforstyrrelser.

Påskens avistørke gjør at de avisene vi får før påske virkelig blir finlest fra ende til annen. I år kom jeg over en liten NTB-artikkel om et emne som opptar og engasjerer meg veldig! Nemlig det jeg vil kalle for et sykelig forhold til det å spise sunt. En behandler ved et senter for unge med spiseforstyrrelser i Danmark hevder at foreldre, og kanskje spesielt mødre, som er veldig opptatt av å spise sunt påfører sine egne barn spiseforstyrrelser. Det er jeg også helt overbevist om, og jeg tror ikke det er et særdansk fenomen!

Denne behandleren kunne fortelle om barn, flest jenter, helt ned i 8-årsalderen som må behandles for et sykelig og unaturlig forhold til mat. Disse barna ser blant annet på smør, hvitt brød, pasta og en del andre matvarer som gift for kroppen. Den nyeste formen for spiseforstyrrelser har fått navnet ortoreksi - sykelig opptatt av å spise "riktig" eller sunt, om man vil. Disse barna har allerede i ung alder mistet all glede over mat. Det å få i seg den "riktige" maten og å unngå "feil" mat, tar mye tid og energi, og fokuset på det man spiser blir helt forskrudd.

Jeg vil gå så langt som å påstå at hysterisk sunnhet er direkte farlig. Forskning viser at trivsel er en faktor som har høy helsemessig betydning, den har faktisk en viktigere positiv effekt enn moderat overvekt har i negativ retning. Ut fra det tror jeg at det er mye farligere å være så opptatt av å ikke få i seg noe usunt enn det er om man har et par kilo ekstra og koser seg med maten og med livet generelt. I tillegg så trenger man både fett og karbohydrater for at kroppen skal fungere optimalt. For barn er fett viktig for utvikling av hjernen.

Jeg er er klar over og enig i at vi får i oss altfor mye sukker, og det er ikke bra. Men selv ikke det er jeg med på at man skal kutte helt ut. Det går an å begrense inntaket med noen ganske enkle grep. Og jeg tror ikke noe på å erstatte sukker med kunstig søtning, jeg kan ikke begripe hvorfor hysterisk sunne mennesker ser det som en god idé å stappe kroppen full av diverse kjemiske "komponenter"...

Noen hevder at sykelig overvekt er i ferd med å bli et mye større helsemessig problem enn spiseforstyrrelser. Det er også sikkert mye riktig, men jeg tror også at mange blir overvektige på grunn av den sykelige fokuseringen på sunnhet. Og jeg tror også at en del av de som er hysterisk sunne kan oppleve at deres egne barn havner i overvektkategorien. For noen som hele oppveksten har fått høre at det andre koser seg med er farlig eller forbudt, kan fort komme til å overspise når de en gang bestemmer sjøl og skjønner at det de har lært er farlig slett ikke er det. I stedet er bedre at de har lært at alt er lov, men ikke alt alltid. Bare da kan man lære seg et normalt og sunt kosthold som man kan holde hele livet.

Min matfilosofi kan egentlig sammenfattes i følgende punkt:

- Et sunt kosthold inneholder ikke nei-mat. Det inneholder hverdagsmat, av-og-til-mat og en-sjelden-gang-mat.

- Et sunt kosthold har også plass til Nugatti og Cola (merk: IKKE Cola light eller zero)

- Alt er lov, men ikke alt alltid.

I tillegg til det er fysisk aktivitet nødvendig for å ha et sunt og godt liv.4 kommentarer:

 1. Hei! Takk for godt innlegg. Jeg skulle gjerne hatt tittelen på artikkelen du nevner. Husker du den? Og hvilken avis var det i?

  Vennlig hilsen Pernille Adine Nordby

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Takk for det!

   Artikkelen fant jeg i papirutgaven av Vårt Land onsdag 16. april. Der var overskriften "Mener sunnhetshysteri gir barna matangst". Men den er henta fra NTB, så det er mulig at du kan finne den der.
   Dette er virkelig noe som engasjerer meg veldig. Jeg får helt vondt i meg når jeg hører om barn som går på dietter som for eksempel lavkarbo eller lihnende...

   Slett
  2. Tusen takk :-) Jeg holder på med en masteroppgave i religionshistorie om supermat og raw food. Du får holde utkikk etter en oppgave som heter "Levende mat for levende mennesker - en religionshistorisk analyse av supermatfenomenet i Norge" til sommeren. Den blir lagt ut på duo.uio.no.

   Slett
  3. Takk, det skal jeg gjøre! :-)

   Slett

Nå trenger dere ikke å være bruker for å kommentere, hyggelig hvis noen har kommentarer!