onsdag 28. januar 2015

Sier du "Hei"?

I dag kunne jeg lese et innlegg hos Mammadamen som handlet om noe som jeg også har tenkt en del på, nemlig om å hilse på mennesker som man ikke kjenner. Jeg har jo vokst på ei bittelita øy nordpå, og der kjente alle hverandre. Å la være å si hei til de vi møtte ville vært vanvittig uhøflig. Da jeg flytta bort, oppdaga jeg at det ikke er like selvfølgelig å hilse på alle man møter - hvis man ikke går på tur da. Når man er ute i skog og mark, til fots eller på ski, da hilser man på hverandre. Det synes jeg er veldig hyggelig!

Da jeg skulle gå på videregående, flytta jeg til Trondheim. Der skjønte jeg at det ikke var nødvendig å si hei til alle jeg møtte, Trondheim er tross alt en stor by, men det var en ting som jeg syntes var kjemperart: Jeg tok buss til skolen, hver morgen til samme tid. Det tok ikke mange dagene før jeg syntes det ville være naturlig å smile og nikke til de andre når jeg ankom holdeplassen. Det var lettere sagt enn gjort - det var nemlig ikke mulig å få øyekontakt med dem en gang. Sånn fortsatte det i alle tre åra. Ingen smilte, ingen nikket, ingen sa "Hei".

En spesiell episode husker jeg særlig godt, og det var da jeg avskrev hele gjengen som håpløse tilfeller. Det hadde snødd masse på natta. Veien og busslomma var brøyta og det samme var gangveien hvor holdeplassen var. Når jeg skulle til bussen, kom jeg gående langs veien og gikk inn på bussholdeplassen fra busslomma. Denne morgenen kom jeg ruslende og oppdaga at jeg måtte forsere en 60-70 cm høy snømur mellom veien og gangveien. Snøen var løs, og man kan vel si at denne kanten ikke ble forsert på en spesielt elegant måte. Da jeg så, prustende og pesende, hadde kommet meg over kanten, med snø fra topp til tå, så jeg at ca en halv meter fra der jeg hadde kravla over var det en åpning hvor man skulle kunne komme seg inn på bussen - selvfølgelig. Jeg ble ganske så lattermild da jeg oppdaga det og kikka rundt på de andre, for det måtte da være noen av de andre som syntes dette var like urkomisk som meg... eller...? Neida! Der sto samme gjengen med steinansikter. Ikke en eneste en så mye som trakk litt på smilebåndet. Hadde jeg sett noen gjøre det samme som jeg gjorde, så tror jeg at jeg hadde brølt høyt av latter.

Etter flere år i Trondheim og Kristiansand, hvor man heller ikke sånn uten videre hilser på alle, flytta vi til et mindre sted. Der var det helt vanlig å hilse på de du traff når du gikk på gangveien, selv om du aldri hadde sett dem før. Det var blitt uvant, men det var også veldig koselig.

Min oppvekst sitter nok litt i ryggmargen, jeg synes det er naturlig å hilse på de jeg vet hvem er. For eksempel, så ville det være helt utenkelig ikke å si hei til andre foreldre år man leverer og henter i barnehagen, som Mammadamen skriver om. Jeg kan også finne på å smile til helt fremmede mennesker, men det fostrer mange ulike reaksjoner. Noen smiler tilbake, andre ser litt overraska ut, men smiler tilbake. Andre igjen blir flakkende i blikket og later som de ikke har sett meg. Det har nesten blitt litt sånn at hvis noen du ikke kjenner snakker til deg, så blir man nesten litt redd for den mentale tilstanden til vedkommende.

Nå er vi forskjellige, noen er utadvente og kontaktsøkende mens andre er sjenerte og kanskje litt inneslutta. Det er helt greit. Jeg har for så vidt ingen tanke om at alle skal være nødt til å prate med hverandre hele tiden, men det å hilse på mennesker som du av en eller annen grunn treffer jevnlig, det handler om normal folkeskikk og høflighet.


6 kommentarer:

 1. Jeg smiler og nikker til alle, jenta mi er ganske overrasket over alle jeg kjenner og lurer på hvorfor jeg kjenner så mange :-)

  Klem Gro

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe, det var sånn jeg hadde det med pappa, men han kjente virkelig alle! Så der var det ikke snakk om å hilse, her skulle det snakkes. Så det å ta seg fra a til b sammen med ham, kunne ta en stund... ;-)

   Slett
 2. Jeg tror jeg kan si at jeg har blitt myyyyye bedre på det i løpet av det halvannet året vi har bodd her i England. Og jeg husker det var sånn da jeg studerte her også. Man blir jo automatisk mer åpen selv, når man merker at terskelen hos andre også er lavere for smalltalk. Jeg kan sitte og skvaldre med noen på en lekegruppe eller på lekeplassen med ungene som jeg aldri har sett før, og det er ikke akkurat sånn at vi deler telefonnummer av den grunn... selv om det også har hendt! Det er i det hele tatt myyyyye lettere å bygge seg nettverk her enn hjemme. Det synes jeg vi Nordmenn skal lære av! Kanksje jeg blir hun rare som snakker med alle når jeg kommer hjem, men pytt sann... :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Haha, det skal du bare være, vi trengs for å myke litt opp ;-) Det er som du sier: det må da være mulig å veksle noen ord med andre uten at man nødvendigvis skal bli bestevenner.

   Som nordlending er jeg nok mer vant til at det er sånn det skal være enn man er i andre deler av landet. :-)

   Slett
 3. Man sier da hei når man går på tur i skogen. Det synes jeg er hyggelig. Enten man går på ski eller til fots, så hilser vi når vi er på tur. Bortsett fra når det er "17.maitog" rundt kjente vann med bred gangvei i Oslo-området.
  Jeg hilser alltid på foreldre på skolen og sånn, og folk jeg har sett før i butikken. Men på buss og tog vil jeg sitte i fred.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, vet du, når det gjelder buss og tog, så er jeg enig med deg! Der synes jeg det er greit å være for meg selv.

   Ellers synes jeg det er veldig koselig å veksle noen ord med de som jobber i butikkene jeg handler i. :-)

   Slett

Nå trenger dere ikke å være bruker for å kommentere, hyggelig hvis noen har kommentarer!