lørdag 14. januar 2017

Da har Knut vært her.

I år fikk jula være i huset helt til 20. juledag, men i går ble den rydda bort. Jeg er veldig glad i jul, men jeg synes det er helt greit å pakke den bort igjen også når det er tida for det.

Det var jo en sånn interiørforståsegpåer som mente at vi som ikke hadde rydda ut jula 1. nyttårsdag var late. Han om det! Jeg tar inn juletre og -pynt et helt døgn før jula ringes inn og har den inne i tre uker, i motsetning til de som pynter 1. desember og har julepynt i nærmere fem uker...

Jeg vet jeg har sagt det før, men jeg synes det høres så stusslig ut å ha et stilfullt juletre i sølv og hvitt som må pyntes av de voksne. Jeg skjønner heller ikke hvordan foreldre kan la være å pynte med julepynt som ungene har lagd i barnehagen eller på skolen. Det synes jeg er ganske så utakknemlig og dårlig gjort overfor barna.

Da barna var små, så pleide vi voksne å pynte treet etter at ungene var i seng på lillejulaften så de kom ned i stua til pynta tre på morgenen på julaften, men så snart de hadde lyst til det selv, så fikk de være med å pynte. Ekstra stas var det å henge på ting de selv hadde lagd eller fått, og vi fortsatte å henge opp deres ting så lenge opphavsmannen syntes det var greit.

Juletreet vårt er nok ingen interiørspesialists store drøm. Ikke resten av julepynten heller. Det er overhode ikke noe stilrent og ensartet over vår julepynt. Det er en salig blanding når det kommer til farger og stil, og egentlig er det en stor samling med minner og kos.

Vi har stjerner som jeg bretta av glansfulle pakkebånd mens jeg bodde hjemme. Jeg har en liten porselensengel fra omtrent samme tida som jeg fikk av ei venninne. Ved et uhell fikk den slått av en vinge en gang, men den er limt pent på igjen. Da mamma døde, overtok jeg hennes julepynt, så jeg har nå kuler på mitt tre som vi hadde hjemme da jeg var lita.

Før jul pleier jeg og ei god venninne å ha en dag i Oslo. Siden ingen av oss er spesielt glad i shopping, så blir det lite av det og mye skravling på kafé. For en del år siden hadde de en sesongbutikk inne på Glassmagasinet, der var jeg innom og kjøpte et par glitterstjerner hvert å så lenge den var der. De har også fast plass på treet sammen med noen røde kuler som jeg har kjøpt og selvfølgelig julekurver og glitterlenker.

Bortsett fra lilla og rosa, så er vel de fleste fargene representert på treet vårt. Og det er akkurat sånn som vårt juletre skal være.

Foran TV'n har vi en rad med nisser i ulike former og størrelser, og så har vi et like assortert utvalg av engler. I tillegg har vi mange lysestaker, det går en del kubbelys og telys i jula.

Jeg liker det sånn. Når pynten er på plass og røde lys står og brenner, da er det ordentlig jul. Så får heller all verdens trendanalytikere og "interiøreksperter" tenke og si akkurat hva de vil. Om elleve måneder er adventen godt i gang igjen!
6 kommentarer:

 1. Jeg "bestilte" noen konglenisser av min datter nylig. De skal være lik den enten hun eller broren laget i barnehagen for over 25 år siden. Hun forsto med en gang at dette ville være en strålende julegave fra barnebarna.

  Og konglenissene skal selvfølgelig henges i vinduet.

  SvarSlett
 2. De interiørekspertene kan ha det så godt. Spør du meg så er jul langt fra en motegreie, det skal være gammalt og tradisjonelt. Og hvem vil egentlig ha et hjem som til forveksling ligner et interiørmagasin? Sånner er så upersonlige!

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, jeg vil i alle fall ikke ha det! :-)

   Slett
 3. Juletreet vårt ble høst sist uke, men bortsett fra det, så er det samme historie hos oss: pynt med minner! Fra ett utall perioder og stiler. Vi snakker tidlig 70-tall til nå. Kjøpt og hjemmelagd. Jul er tradisjon, ikke trend!

  SvarSlett
  Svar
  1. Enig! Derfor er det også så koselig å pakke opp og ned julepynten. Jeg har et forhold til hver eneste ting. Blant annet så har jeg en englelysestake som jeg fikk av venninna mi da jeg var 4-5 år, den står på frokostbordet hver dag i hele jula. :-)

   Slett

Nå trenger dere ikke å være bruker for å kommentere, hyggelig hvis noen har kommentarer!