søndag 26. juni 2016

Når er det tid for å slippe taket?

Hver epoke som foreldre har sine utfordringer. Jeg husker mamma sa en gang at hennes mål med oppdragelsen var å gjøre oss selvstendige og i stand til å ta vare på oss selv. Dette har også vært mitt mål for oppdragelsen av mine barn.

Jobben for å bli et selvstendig menneske starter egentlig i det øyeblikket barna kommer til verden. Derfra er det store og små løsrivelsesprosesser som må til for at de skal bli egne individer. Vårt ansvar som foreldre er å ta vare på dem på en sånn måte at de er trygge samtidig som de som de får friheten til å prøve seg på egenhånd.

I de siste åra har jeg lest og vært i diskusjoner om når man skal slippe opp kontrollen på ulike områder. Jeg har vel tenkt at jeg på ingen måte er spesielt "slepphendt", nesten tvert imot, men i møte med andre har jeg mer enn én gang tenkt - Du verden!

Det har vært diskusjoner om vi som foreldre bør ha barnas passord til ulike sosiale medier, og eventuelt når er det greit å ikke ha det lenger? Noen mener faktisk at som foreldre bør man ha tilgang til dette fram til de fyller 18 år.

I jobben min er det en ganske aktuell problemstilling jeg kommer ut for: når er det greit å la barna gå inn til optiker, tannlege, lege, fysioterapeut og lignende ting uten å følge dem? Personlig så foretrekker jeg å ha en 13-14-åring inn til synsundersøkelser og linsekontroller uten mor eller far. Jeg synes det er langt lettere å kommunisere direkte med den jeg skal undersøke og ikke via en tredje person. Det er selvfølgelig individuelt hvor modne og sjenerte de er, men jeg tenker at når de blir 13-14 år, så skal jeg ha gjort mine barn trygge nok til å tørre å gå inn til tannlegen alene.

Når er det så greit at de flytter hjemmefra? Vi måtte flytte hjemmefra da vi var 15-16 år, avhengig av når på året vi var født. På øya mi var det barne- og ungdomsskole da jeg gikk der, så skulle man ha noe mer skolegang, så måtte man flytte. De aller fleste bodde også på hybel. Min bror måtte faktisk flytte bort for å gå på ungdomsskole. Riktignok bodde han på internat, men fra han var 14 år bodde han hjemmefra i uka og var hjemme hver helg. Det var for tidlig, og de tok heldigvis til vettet og desentraliserte ungdomsskolen før jeg skulle begynne på den.

Ønske om å dra på ferie uten mor og far på slep vil jo også melde seg etter hvert. Når er det greit? Og hvor er det greit at de kan dra uten voksne?

Det er selvfølgelig individuelle forskjeller, og det er også avhengig av situasjonen og omstendighetene rundt når man lar de unge få prøve seg på egenhånd. Jeg har likevel blitt overraska over hvor mange som mener at vi skal ha full kontroll over ungdommene våre til de fyller 18 år. Er det så lurt, tenker jeg? Er det virkelig smart å ha kontroll på deres privatliv fram til vi faktisk ikke har lov til å kontrollere dem lenger, og er det en riktig måte å gjøre dem i stand til å klare seg selv? Jeg tror ikke det. 

Jeg synes at det er litt tidlig å sende en 16-åring på hybel, men å la dem flytte hjemmefra for å gå på internatskole har jeg ingen problemer med hvis det er det de ønsker og de er modne nok. Jeg har vel også sagt mer eller mindre direkte at etter videregående er det faktisk på tide å flytte hjemmefra.

Jeg har tro på å la dem ta mer og mer ansvar for seg selv, og jeg har tro på å starte tidlig med å la dem prøve seg. Vi lot dem være alene hjemme mens vi gikk på butikken eller for å hente småsøsken i barnehage hvis de var komfortable med det. Noen syntes det var veldig greit, andre var egentlig ikke så glad i å være alene så tidlig. Vi tok selvfølgelig hensyn til det, men av og til måtte de prøve seg likevel.

De var ikke så veldig store da de fikk tusle litt rundt på kjøpesenteret, sammen med venner eller søsken, mens vi satt på "base" på en kafé eller benk.

Det var overnattingstur med kamerater og fiskestang i nærområdet, og det var sykkeltur i Danmark sammen med ei venninne. Aksjonsradiusen har økt med alder, og de har ikke nødvendgvis fått lov til å gjøre samme ting på samme alder.

Jeg har forstått i ulike fora at det er liksom greit å være "hønemor", mange mener at det er en fin ting å være. Jeg tror ikke det er så bra verken for foreldre eller barn.

Da jeg skulle reise bort for å gå på videregående, "sendte" mamma meg til Trondheim i stedet for til nabobyen Mo. Hun syntes det var en fordel for meg at jeg ikke kunne komme hjem hver helg. Da hadde jeg passert 18, men jeg var ganske hjemmekjær. Mamma så at jeg måtte reise litt lengre vekk for å bli selvstendig. Jeg visste samtidig at døra hjemme alltid var åpen, og telefonen tok de når det måtte være. Hennes filosofi og mine egne erfaringer med den har selvsagt gjort mye for hva jeg gjør med mine egne.

En ting er i alle fall sikkert: når avkommet fyller 18 år, så er de myndige, og juridisk har ikke vi noe vi skulle ha sagt lenger. Da vil jeg si at vår hovedoppgave - fra den dagen de blir født - er å gjøre dem så voksne, selvstendige og trygge at de er i stand til å stå på egne ben når de kommer dit. Samtidig skal de vite at vi alltid vil være foreldrene deres, og at de alltid har et hjem å komme til hvis og når de trenger det.

8 kommentarer:

 1. Enig med deg. Jeg ønsket alltid at barnet mitt skulle få en hobby som innebar reising. Sånn har det blitt, han dro alene på helgetur da han var syv, og det har han fortsatt med. Han har Asperger syndrom, men er trygg og fin og lite redd.
  Hørte om i helgen en venninne som hadde en av datterens venninne på overnatting. De er 12 år og hun våknet på natten med hjemlengsel. Da fikk hun beskjed om å tøffe seg opp og sove resten av natten. Altså...
  Passe på barna våre ja, dille og dalle og dulle, nei.

  SvarSlett
  Svar
  1. Helt enig! Passe på dem, gjøre dem trygge og stille krav til dem som de kan vokse på.

   Vi har vært heldige som har hatt besteforeldre i nærheten, og de har lånt barn for overnatting både titt og ofte.

   Jeg har mange venner som har vært nødt til å hente overnattende barn hist og her, det har skjedd oss én gang.

   Slett
 2. Jeg flyttet hjemmefra som 16 åring. Lureste jeg har gjort. Jeg gjør alt jeg kan for at ungene mine skal få både vinger og røtter!

  SvarSlett
  Svar
  1. Lurt! :-)
   Jeg var også 16 år, hadde ikke så mye valg. Jeg dro til folkehøgskole da. Men så flytta foreldrene mine, og jeg flytta "hjem" og tok første året på videregående. Det var ikke det lureste jeg har gjort...

   Slett
 3. Kloke tanker! Og virkelig noe som setter igang diskusjoner når man snakker om det. Tror ikke det finns fasit eller en ting som er det rette. Har tenkt som deg, at jobben er å lære dem å klare seg sjøl. Ser med gleder det ser ut til å slå til. De klarer seg, de mestrer utfordringer og de har venner og vinger som folder seg ut. (Men bittelitt utfordring for mor å slippe taket av og til...det blur lite søvn og en ekstra telefonsamtale)
  Flytta sjøl ut som 16 åring, og vokste på det, sjøl om jeg bodde hjemme fra 17 til 20. å, dette kunne jeg skrive mye om!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk!

   Det å slippe taket er utfordrende! Og så er det viktig at det ikke finnes noen fasit. Ikke alle i en søskenflokk skal nødvendigvis behandles likt eller få lov til det samme heller. Jeg har troa på å snakke, forklare og å la dem forstå sammenhengen mellom frihet og ansvar.

   Slett
 4. Så fantastisk godt skrevet! Er som du forstår HELT enig i det du sier!

  SvarSlett

Nå trenger dere ikke å være bruker for å kommentere, hyggelig hvis noen har kommentarer!