søndag 22. mai 2016

Allmennkunnskap på vikende front?

Jeg har hatt det på følelsen lenge - i mange år, egentlig: den generelle mannen i gata blir mer og mer uvitende. Det som jeg tenker på som allmennkunnskap er ikke nødvendigvis allmennkunnskap lenger.

Jeg kan ha vært 5-6 år, det var i alle fall før jeg begynte på skolen. Pappa og jeg gikk ut for å gå en tur etter middag en søndag. Vi pleide ofte å gå søndagsturer, pappa og jeg. Jeg hadde vært ute tidligere på formiddagen, og da jeg kom hjem oppdaga jeg at pyntelissa på den ene støvletten min var borte. Da pappa og jeg rusla bortover veien, fant vi lissa. Den lå midt på den snødekte veien. Den hadde smelta ned i den hardtrampa snøen, så da jeg tok den opp, var det spor i snøen etter lissa. Det syntes jeg var litt morsomt. Da forklarte pappa at mørke ting absorberer lys og varme mens det hvite reflekterer det. Derfor ble lissa varmere enn snøen og smelta ned i den. Da visste jeg det og har alltid visst det siden.

Det er fortsatt før jeg begynner på skolen. Mamma vaska skolen på ettermiddags-/kveldstid, og jeg likte å være med henne på jobb. Jeg hjalp henne med småting som å tømme alle søppelkurvene og sånne ting. Ellers lekte jeg i gymsalen med baller, hoppetau eller klatring i ribbeveggen. I vinterhalvåret var det alltid mørkt når vi gikk hjem. En kveld var det en hvit lysende ring rundt månen. Jeg lurte på hva det var, og mamma forklarte at det kom av at det var et tynt skylag langt oppe i lufta som gjorde at lyset ble reflektert i en ring rundt månen. Hun fortalte også at det kunne være et tegn på at det var snø på vei. Da visste jeg det og har alltid visst det siden. Da jeg noe senere så en likedan ring rundt sola på en dag med et tynt skyslør, så forsto jeg at det kom av det samme.

Sånn var det: jeg lurte på ting og fikk gode og riktige forklaringer av mine foreldre. Derfor vet jeg ganske mye, og det er viten som jeg faktisk har trodd at de aller fleste har. Derfor blir jeg overraska når jeg skjønner at ikke alle går rundt og vet ting som for meg er helt opplagt og sånt som jeg "alltid" har visst.

Da jeg ble mor, var det naturlig for meg å forklare mine barn ting. Selv om de ut fra alder ikke hadde forutsetninger til å skjønne det helt, så tenkte jeg at en "vitenskapelig" og logisk forklaring er med på å utvikle hjernen deres. Min venninne som har barn på samme alder, gjorde det samme med sine barn. Fortsatt trodde jeg at det er sånn som foreldre gjør. Første gang jeg tenkte at kanskje ikke alle holder på med det var da den ene av avleggerne sa: jeg merker jo at jeg går rundt og vet mye som ikke alle andre på min alder vet...

Jeg tror at god allmennkunnskap er viktig. Blir uvitenheten i befolkning for stor, så blir det skummelt. Dersom man vet noe om mye, så er man bedre rusta til å tenke selv og til å sile ut hva som er riktig og galt. De som vet lite er et lett bytte for fikse ideer, enten det nå gjelder politikk, kosthold eller andre ting. Så er det også sånn at jo flere det er av oss som ikke har disse basiskunnskapene inne, jo mer sårbar er vi som samfunn.

Jeg lurer litt på hvorfor og når det ble sånn. Kanskje har det sammenheng med at informasjonsflyten er blitt så enorm at de nyttige tingene drukner i mengden av tull og tøys? I tillegg "trenger" vi ikke å gå rundt å vite ting, vi kan jo bare google det.

Jeg bare vet at hvis det skulle komme barnebarn etter hvert, så kommer jeg til å være hun bestemora som forklarer barnabarna alt mulig, så får de heller bli sånne som går rundt og vet mye som ikke alle andre på deres alder vet. Jeg selv får jobbe litt mer med ikke å bli synlig sjokkert når folk på min alder ikke vet sånt som jeg trodde alle visste...

8 kommentarer:

 1. Jeg har nok også tenkt det samme.

  SvarSlett
  Svar
  1. Godt vi er flere! Jeg har av og til lurt på om jeg bare er "overlært" og har "overlært" avkommet mitt også...

   Slett
 2. Det er nok en del kunnskap som blir/er borte. Det med ring rundt månen hadde jeg nesten glemt, men var viktig for pappa som var brøytebilsjåfør. Og jeg kan sikkert mye anna som er litt avlet nå, jeg som vokste opp med besteforeldre og mange anna godt voksne rundt meg.
  Vi har forklart og lært ungene mye allmennkunnskap. Fikk det litt I retur en dag, da jeg minte junior på noe og fikk til svar at : tror du det går an å vokse opp her uten å ha fått med seg DET?!
  Du blir nok en bra bestemor!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk! ;-)

   Haha, bra svart av din junior. Noe sånt kunne ha blitt sagt her også... ;-) Men du har nok et poeng der: det er ganske mye vi slipper å kunne noe om nå, på grunn av alle tilgjengelig hjelpemidler.

   Slett
 3. Vet du hva? Jeg tror bare du er heldig som har hatt "riktige" foreldre. Dine eksempler kommer fra det dine foreldre har fortalt deg. Når det kommer til skolen, så var det mer pugg før. Det tror jeg er smart. Som du skriver så er vi blitt latere ved at vi søker svar på Google i stedet for å tenke og reflektere. Vi er ikke så tålmodige lenger, men søker stimuli hele tiden. Det gjør at hjernen ikke får tid til å behandle informasjonen. Jeg tror det endrer hjernen vår.

  Er ellers helt enig med deg i det du skriver om sårbarheter i samfunnet.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har alltid vært glad for at jeg hadde de foreldrene jeg hadde, på alle måter. De var spesielt bra, synes jeg, og har skjønt etter hvert at de var enda bedre enn jeg trodde.

   Jeg tror også at informasjonsflyten er så enorm at det er ikke plass til å lagre alt. Da er det like gjerne de nyttige tingene som ramler ut...

   Slett
 4. Mine foreldre snakket ikke til meg slik jeg snakker med mine barn. Jeg sutrer ikke, misforstå meg ikke, men jeg er en "kunnskaps mamma" som har med meg ungene på det meste. Det jeg ikke vet googler jeg, og forteller videre. Kanskje mine unger blir litt smartere enn meg. Da har jeg gjort noe rett.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg tror i alle fall at det å putte all mulig kunnskap inn i hjernen gjør oss smartere, akkurat som at søppel inn gir søppel ut... :-)

   Slett

Nå trenger dere ikke å være bruker for å kommentere, hyggelig hvis noen har kommentarer!