onsdag 26. oktober 2016

Novembergleder

I begynnelsen av oktober skrev Livet, døden, kjærligheten og bamsemums om sine ti mål for oktober. Det syntes jeg var en god idé, men ettersom oktober var veldig godt i gang, så tenkte jeg at jeg heller ville presentere mine ti mål for november.

Så kom Lammelårtanker med 15 punkt som vi blant annet kunne bruke som inspirasjon til egen blogging, og der var ett av spørsmålene: "Hva gleder du deg til i november?" Det syntes jeg var en enda bedre idé for meg.

Saken er nemlig den at november er og har alltid vært en av mine store favoritter. De andre store favorittene er for så vidt de andre elleve månedene. Jeg synes det er vanskelig å si hvilken måned som er best - alle er like bra på sin måte, men skulle jeg bli nødt til å rangere dem, så vil november komme langt opp!

Sånn har det alltid vært. Jeg har også vært ivrig for å snakke opp november, for dessverre er det mange som setter november aller nederst. Den blir beskyldt for å være både grå, trist og guffen, men det er jeg virkelig ikke enig i!

Jeg har bursdag i november, og det finnes de som påstår at det er eneste grunnen til at jeg liker den måneden. Det teller litt, men det er langt fra den eneste grunnen. November har så mye mer ved seg, og jeg skal prøve å gi dere ei liste over hva det er jeg liker så godt med denne måneden.

 • Det begynner å nærme seg jul, men ennå er det så lenge til jul at jeg bare koser meg med tanken. Det er ennå langt fram til julestresset. Jeg er glad i jul, men jeg er minst like glad i førjulstid og advent. Jeg begynner så smått å bake litt av det jeg skal ha ferdig til jul, og jeg koser meg med julebrevet mitt som jeg fortsatt har god tid på.

 • Det blir mørkere og mørkere, både morgen og ettermiddag. Jeg elsker de mørke morgenene, og de blir egentlig ganske langt fra mørke nok her nede. På en litt regntung morgen, så er de likevel ikke så aller verst! Jeg brenner stearinlys som en gal i november, og fyrer i ovnen! November er definitivt en måned for innekos! Det er også en måned for fine naturopplevelser ute. Det er bare å kle seg godt og huske refleks! Det blir tidlig mørkt.


 • Nydelige soloppganger på et tidspunkt av døgnet hvor man faktisk er våken og har stått opp. Tilsvarende nydelige solnedganger, noen av dem kan ta pusten fra meg. For oss på Østlandet blir solnedgangene ekstra spektakulære når det er uvær på Vestlandet. Beklager å måtte si det, men sånn er det. 


 • I slutten av måneden er det som regel på tide å henge opp adventsstjerner og utendørs belysning. Det hadde jo ikke vært så stas hvis det ikke allerede var ganske mørkt store deler av døgnet.

 • Kulde og snø dukker ofte opp i løpet av november. Som lita var mitt største ønske snø til bursdagen min. Det er det for så vidt ennå. Noen ganger slår det til, andre ganger ikke... I fjor slo det til. Riktig nok ikke de store mengdene, men det var hvitt! November representerer en overgang, og jeg er veldig glad i overganger. Likedan elsker jeg august fordi da begynner jeg å ane høsten.

 • I november er det ofte tåke, og tåke = kos! Jeg er over middels glad i tåke. Det er også noe jeg alltid har vært. Den har noe lunt, nært og koselig over seg. Tåka er fin å gjemme seg i. Da jeg var lita og alle andre rømte inn fra havtåka som kunne senke temperaturen en sommerdag med både 10 og 15 grader, da gikk jeg ut for å gå tur. Jeg likte å høre lyd av båter uten å se dem, ekstra stas var det å høre de store båtene bruke tåkeluren inne på skipsleia.

I november i år har jeg tenkt meg avgårde på en aldri så liten tur - ikke så veldig langt, men jeg gleder meg veldig. Jeg kan for eksempel ikke tenke meg å reise til syden i november. Jeg har ikke råd til å gå glipp av en eneste fin høstdag til fordel for sol og varmegrader. (Og jeg bare minner om at for meg er alle høstdager fine...)

Jeg skal bake potetlefser sammen med svigermor for 20. år på rad. Det er en av de aller koseligste førjulstradisjonene jeg har. Vi har faste oppgaver: svigermor lager deig og emner og jeg kjevler. Vi skravler, baker og koser oss, og når vi er ferdig med lefsene, så baker vi lomper som vi spiser varme med smør og sukker på. Potetlefser er et must til pinnekjøttet på julaften.

I tillegg skal jeg (igjen) prøve å komme i gang med baksten tidlig så jeg slipper at det blir så masete etter 13. desember (skal kanskje skrive et innlegg om den datoen senere...), men (igjen) regner jeg med at det går rett i toaletten...

I år skal vi også på julemesse igjen. Nå har det vært flere år på rad hvor vi ikke har kommet oss avgårde, så det skal bli moro. Da er det åresalg og jeg kjøper lørdagsgrøten min der. Kanskje handler jeg inn litt julebakst også. Så treffer vi mange koselige mennesker. Jeg gleder meg!

Det eneste negative jeg klarer å finne om årets nest siste måned er at den bare har 30 dager...


2 kommentarer:

 1. Så godt skrevet!!!!

  Og jeg likte spesielt godt den siste. At det bare var 30 dager. For ett menneske du må være å ha i hus! *elsk*

  SvarSlett

Nå trenger dere ikke å være bruker for å kommentere, hyggelig hvis noen har kommentarer!