lørdag 13. september 2014

Folkeopplysning

Endelig er Folkeopplysningen tilbake igjen på TV. Jeg har gledet meg til en ny sesong siden jeg fikk vite at det kom til å bli en ny sesong! Jeg liker at noen kommer med en kritisk gjennomgang av ting som jeg i hovedsak ser på som humbug og rør.

Sist var det alternativbevegelsen som ble satt under lupen, og jeg syntes det ble gjort på en veldig bra måte. Det ligger muligens litt i kortene at de som står bak programmet ikke helt har tro på det de lager program om, men det er aldri snakk om å latterliggjøre noen. Det virker som de ønsker å presentere litt kritisk tenkning, og det synes jeg er bra! De som har deltatt i programmene har til og med fått muligheten til å se og kommentere programmet før det ble sendt.

Likevel har de jo blitt klagd inn for PFU et par ganger. Det er nå en gang sånn at like sikkert som at det settes søkelys på noe, så kommer reaksjonene fra de som føler seg truffet.

Nå sist var det supermat som var i fokus. Supermatgründer John Opsahl har allerede klaget programmet inn for PFU da han mente at han ble framstilt som en svindler. Jeg skal ikke si så mye om det, men når de står der og lover bedre selvtillit av å svelge noen milligram tørkede alger hver dag, da er det virkelig på sin plass at noen ser på det med svært kritiske øyne!

Pernille Adine Nordby har skrevet en kronikk som heter Fra kirkebenken til kjøkkenbenken. Hun har skrevet en masteroppgave om supermat som et religiøst fenomen, og hun fikk i sine intervjuer utsagn som "Uten supermaten er jeg ingenting". Jeg blir ikke noe annet enn skremt av slike utsagn.

Mange mennesker søker etter et eller annet som kan gi dem mening i livet. Noen er så desperate at de blir et lett bytte for de som sitter på det ultimate "svaret". Før var nordmenn generelt ganske opplyst og tenkende, og de fleste var i stand til å ta fornuftige avgjørelser. Jeg påstår hardnakket at den generelle nordmannen er i ferd med å bli litt dummere, færre er i stand til å tenke kritisk og å ta fornuftige avgjørelser - dessverre!

Nettopp derfor mener jeg at vi trenger Folkeopplysningen! Så lenge det finnes mennesker som alvorlig mener at tørkede alger - eller kål, for den saks skyld - kan gi bedre selvtillit, så lenge det finnes noen som hevder at akkupunkturnålene fungerer som antenner for en eller annen universell kraft i kosmos som vil gjøre deg frisk, så lenge noen tror at vannmolekyler kan "huske" stoff de har vært i kontakt med en gang, og på den måten kan fungere som medisin, da trenger vi Andreas Wahl & co til å stille de kritiske spørsmålene for å avdekke de som farer med humbug og svindel!

4 kommentarer:

 1. Jeg undervurderer aldri placeboeffekt. Bare det hjelper, så er det samme hva, på en måte. Men når mennesker tjener seg rike å manipulering og folks ulykke, blir det for klamt for meg.
  Det er supert at noen stiller spørsmål, krafser litt i overflaten på ting. Det gir oss kunnskap - selv om Folkeopplysningen, som du sier, kanskje ikke stiller helt nøytrale i sine undersøkelser.
  Det er forresten en tysk lege som har brukt dullioner på å finne ut at all migrene kan kurereres mede 600 mg magnesium hver dag. Som migrenefamilie som bruker utvalgte kosttilskudd, så vet vi at heller ikke leger alltid har rett.

  Men vi er forskjellige.Noen sverger til Herbashit, andre sverger til kirken - eller Himmelske samtaler... vi har alle vårt, tenker jeg...

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, sånn i utgangspunktet kan man kanskje si at vi alle har vårt, og placeboeffekten skal man ikke kimse av! :-) Folk tror jo også på mye forskjellig og det er greit, men jeg synes vel det er litt mer enn klamt at noen tjener seg rike på andres ulykke eller sykdom. Det er bare ett ord som kan dekke det, og det er svindel.

   Derfor er jeg glad for alle som setter kritisk søkelys på de som tar blodpriser og lover noe de ikke har dekning for.

   På åttitallet hadde Brita Blomquist noen programmer på radio hvor hun tok for seg priser på spisesteder. Det hun gjorde var å regne om alt til liter- og kilogrampris. Det var faktisk en del som ikke tenkte på at et glass jus til 20 kroner gir en literpris på hundre kroner. Alt for mange er litt for bevisstløse, og det er dumt. Men når folk i sårbare situasjoner lures til å slenge ut tusenlapper på noe som mest sannsynlig ikke virker (bortsett fra placebo), så er det både uetisk og på grensen til kriminelt.

   Slett
 2. Det er et viktig program fordi det skaper debatt!

  Utover dette er det noen ting jeg ikke er så begeistret for, som den lille fnisingen til Andreas som fremstiller folk på en litt naiv, klovnete måte.

  Det er skremmende hvor lettlurte vi er, hvor enkle vi er å selge til. Innpakning er alt!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det med Andreas har jeg aldri tenkt på... Han er litt sånn, tror aldri jeg har sett ham uten det lure smilet. :-)

   Ja, jeg er helt enig i at vi er veldig lettlurte. Det er nok derfor at jeg er litt opptatt av at alle som tjener penger på humbug skal avsløres, og der synes jeg Folkeopplysningen gjør en bra jobb når de setter spørsmålstegn ved ulike bransjer.

   Slett

Nå trenger dere ikke å være bruker for å kommentere, hyggelig hvis noen har kommentarer!