søndag 15. november 2015

Fortjent ukelønn.

Hvilke grusomme foreldre er det som kan finne på å gi ungene sine ukepenger uten at de må jobbe for det?? Nei, dere kan jo gjette... Dette er noe jeg har tenkt å skrive om lenge, kanskje fordi dette er nok et område hvor jeg føler meg litt på kollisjonskurs med resten av verden. Jeg har mer enn én gang fått øyenbryn til å fly til værs når jeg har fortalt om vår praksis rundt ukepenger, eller månedspenger, som vi har operert med.

Vi har nemlig, gærne mennesker, gitt ungene våre et beløp hver måned uten at de har vært nødt til å jobbe for dem. Tenk det! Hvordan skal det gå med dem? De lærer at pengene kommer flytende til dem aldeles ufortjent.

Mange mener nemlig at ungene må lære at penger må fortjenes, at man må arbeide for pengene. Det er jeg enig i, men jeg mener ikke at å betale dem for vanlig husarbeid er veien å gå. Alt av husarbeid: oppvask, støvsuging, golvvask og rydding, gjøres. Jeg får ikke penger for å tømme oppvaskmaskinen eller vaske badet. Mannen bretter klær til den store gullmedaljen og bærer ut søpla uten å få et rødt øre for det. Derfor mener jeg at det blir helt tullete å lære opp ungene til at de skal få penger for å gjøre helt normalt husarbeid.

De har prøvd seg, det har de. "Jammen, alle de andre får penger for å gjøre sånne ting!" Desverre for avkommet vårt, så har hva "alle andre" gjør aldri gjort noe sterkt og dypt inntrykk på oss voksne her i huset. Vi har i stedet forklart dem at å rydde, vaske og holde orden i et hus, det er noe alle må gjøre.

Hvordan har vi så gjort det? Vi har gitt dem et beløp i måneden. Beløpet har økt litt med alderen, det har også de tingene vi har forventa at pengene skal dekke. Hvis de har hatt behov for noe ekstra, så har de fått det. Noen ganger har de klart å spare litt av beløpet, andre ganger har de kjent på at det gikk tomt litt for lenge før neste påfyll. Ekstrabevilgninger har alltid blitt gitt med en ledsagende samtale om piroriteringer og om de virkelig trenger det de har tenkt å kjøpe. Det er det som har vært hovedpoenget. De har vært utsatt for økonomisk rådgivning fra de var ganske små.

Vi har også betalt dem for ekstrajobber. Seinest i sommer beisa vi huset vårt. Da fikk de penger for det. Da vi bygde hus, fikk de for eksempel betalt for å rydde og plukke spiker der som vi skulle ha biloppstillingsplass.

De har også vært så heldige at de har fått små jobber utenfor heimen allerede fra de var 13-14 år. Der har de fått lære seg sammenhengen mellom innsats og lønn.

Hva har vi fått?

Jo, vi har fått ungdommer og voksne med god økonomisk sans - stikk i strid med all skremselspropaganda vi fikk høre. De har vært nødt til å prioritere midlene sine fra de var små, og de har vært nødt til å tenke gjennom hva de vil bruke pengene sine på. Når de ønsket seg litt ekstra, så har de vært nødt til å argumentere for det.

Vi har fått barn som var takknemlige for det de fikk, både av ekstra penger og som lønn for småjobber som ikke hadde med husarbeid å gjøre.

Hva har vi ikke fått?

Vi har aldri fått responsen "Hva får jeg for det'a?" når vi har bedt dem å gjøre noe i huset. De har ikke alltid gjort husarbeid med liv og lyst, men de har gjort det fordi de vet at det må gjøres. Bare det har gjort at det har vært verdt å gi dem økonomisk oppdragelse på vår måte, synes jeg!




6 kommentarer:

  1. Hm...Vi har pålagt ungene oppgaver i bytte mot penger. På en måte. Da vi startet med lommepenger måtte de rydde rommet sitt. Det var en trening i både å gjøre en oppgave (som måtte godkjennes) og å forvalte penger sjøl. Men penger for å bære ut søpla, dekke bord etc har de aldri fått! Det hører med til å være medlem i en familie ☺
    Nå derimot, får den hjemmeboende en sum pr mnd og må forvalte den best mulig. Og klær og slikt får han ennå. Det er ett ansvar å lære ungene hvor penger kommer fra og at de ikke varer evig!

    SvarSlett
    Svar
    1. Vi også har gitt dem betalte oppgaver, men vi har holdt oss langt unna alt som lukter husarbeid. :-)

      Derimot har rydding av rom gitt ulike fordeler og det å ikke rydde har gitt bortfall av fordeler. Overnattingsbesøk, noe de var glad i å ha, var helt utelukket når rommene så ut som rottereir. Ellers opplevde vi at for eksempel vedstabling var så kjedelig at de ikke gadd det selv om det kunne gitt dem ekstra penger. Da var det bare å minne dem på det hvis de klagde på at månedspengene ikke strakk til.

      Slett
  2. Synes dette høres fornuftig ut. Jeg synes det er veldig viktig å gjøre barn økonomisk bevisste, skrekken er å se avkommet på "Luksusfellen" om noen år. Tommel opp!

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk! Det har i alle fall fungert hos oss. :-) Veldig greit at unger lærer seg at de må gjøre en innsats for lønna, men like ugreit at de tror at de skal få betalt for alt de gjør.

      Akkurat det er vel heller ikke med på å styrke den berømte dugnadsånden vi er kjent for her til lands...

      Slett
  3. Jeg er veldig der at ungene skal jobbe for pengene osv, men i praksis har vi aldri funnet noe godt system. De får månedspenger og det fungerer godt nok. Er helt enig med deg i at unger ikke skal få betalt for normalt husarbeid, men de kan godt få noe ekstra for en ekstra innsats. Er ikke så lett å finne ut hvor grensene går. Blir fort rotete.

    SvarSlett
    Svar
    1. Nei, jeg er enig i at det kan være vanskelig å finne ut hvor grensene går. Vi har delt det i ting som må gjøres i et vanlig hjem, og det som ikke er helt "nødvendig". Det har for eksempel gjort at snømåking og plenklipping er i kategorien ubetalt, mens vedstabling har vært betalt.
      Jeg er i alle fall ikke i tvil om at det vi har gjort har vært smart. De som er blitt voksne er både økonomiske og tar i et tak uten å forvente belønning for det.

      Slett

Nå trenger dere ikke å være bruker for å kommentere, hyggelig hvis noen har kommentarer!