lørdag 13. februar 2016

Har du Synestesi?

Jeg har synestesi, og det var i grunnen artig å få et navn på det etter mange år. I følge Wikipedia, så er det altså et fenomen hvor sansene er mikset. Jeg var faktisk voksen da jeg oppdaget at jeg hadde det, og da var det en del ting som "falt på plass". Jeg har den varianten som heter Spatial form synestesi.

Det var en venn av oss som spurte det enkle spørsmålet: hva slags form har dere på året deres? Jeg satt som et spørsmålstegn helt til han begynte å forklare hvordan hans år så ut, og plutselig gikk det opp for meg at jeg hadde også en figur på året mitt. Jeg hadde bare aldri tenkt på at det var sånn, og jeg hadde heller ikke noe klart bilde på hvordan det var bortsett fra at det var rundt.

Etter at jeg ble bevisst på det, så har jeg også fått et konkret bilde på det. Mitt år har form som et egg som står med spissen ned og den butte enden opp. Jula er rett ned og nyttårsaften bittelitt til venstre, hvis man ser rett på "egget". Rett opp er 1. juli. Jeg opplever meg som fysisk plassert på egget. Jeg vet ganske nøyaktig hvor jeg befinner meg akkurat nå, og når jeg tenker framover i tid, så ser jeg nå oppover. Høytider er "rom" som jeg går inn og ut av. Jeg går "inn" i jula på ettermiddagen julaften. Ved midnatt 2. juledag går jeg inn i et nytt "rom" som er romjula, men det er fortsatt jul. Likedan går jeg inn i påska på ettermiddagen fredag før palmesøndag og ut igjen ved midnatt 2. påskedag.

Jeg er ganske god på å huske datoer... Eller, jeg er vel mer ekstremt god på å huske datoer, og mannen tror kanskje den figuren jeg har kan være en forklaring på det. Det er vel heller ingen overraskelse at resten av familien "lider" av synestesi av ulike slag. Alle har figurer på året, noen har også farger på dem og på ukedagene. Flere har også figur på tallinja. Morsomt var det å høre husets yngste sitte og beskrive sin tallinje, den var nemlig ganske spesiell og omtrent helt lik farens.

Det finnes som sagt mange varianter av dette fenomenet. Noen kjenner en bestemt smak når de hører en bestemt musikk. Andre har farger og figurer som beskriver tid, musikk eller andre ting.

Er det noen andre som har synestesi her?

2 kommentarer:

 1. Jeg ser for meg året som en sirkel, sommeren er nederst og jula øverst. Så når skolene begynte å lage årshjul for sin virksomhet så ble det en bekreftelse på mitt bilde av året.
  Jeg har aldri tenkt at det hadde noe navn.
  Når det gjelder mat og musikk så kjenner jeg alltid lukten av vafler hvis jeg hører hardingfele --og motsatt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe, artig kobling mellom hardingfele og vafler... ;-)

   Jeg tror jeg er den eneste jeg vet om som har sommeren øverst og jula nederst. Jeg går forresten også inn og ut av helgene. Inn sånn i tre-firetida på fredag og ut på mandagsmorgenen. :-)

   Slett

Nå trenger dere ikke å være bruker for å kommentere, hyggelig hvis noen har kommentarer!