fredag 31. oktober 2014

Borteboerstipend

I dag vil jeg komme med en oppfordring. I statsbudsjettet er det forslag om at borteboerstipendet skal behovsprøves. Det vil i praksis si at svært mange vil får et sterkt redusert borteboerstipend.

Dette er en sak som engasjerer meg sterkt! Jeg er født og oppvokst på ei bittelita øy på Helgelandskysten. Der var det barne- og ungdomsskole. For å kunne få noe mer utdannelse utover det, så måtte vi flytte hjemmefra som 16-åringer. Alle sammen. Avstander og transport gjorde at dagpendlig ikke var mulig. Vi var ingen velbeslått familie, men jeg fikk likevel aldri det behovsprøvde stipendet. Det vil si at med den ordningen som det legges opp til nå, hadde jeg heller ikke fått fullt borteboerstipend. Da hadde det rett og slett blitt vanskelig å få skolegang.

Det finnes en del videregående skoler med spesialfelt, for eksempel toppidrettsgymnas. Der kommer det elever fra hele landet. Er det sånn at de som har lyst til å gå på toppidrettsgymnaset men ikke bor i dagpendleavstand derfra bare kan ha det så bra?

Det finnes også mange flotte videregående internatskoler. Det kan være mange grunner for å velge en internatskole. Det kan være at man ønsker å gå på en internatskole. Det kan være noen som ønsker å komme seg bort fra et belastet miljø. Det kan være noen som ønsker en ny start etter år med mobbing. Det kan være ungdom som flytte hjemmefra fordi de ikke har videregående skoler i nærheten og som synes at det er trygt å starte livet hjemmefra på et internat. Hvis borteboerstipendet reduseres, kan det bli vanskelig for mange å gå på disse skolene som i neste omgang gjør det vanskelig for disse skolene å klare seg.

Jeg vil tro at det er et mål for samfunnet at alle som vil gå på videregående skoler skal få mulighet til det. Jeg håper virkelig ikke myndighetene tenker at de som bor så usentralt at de ikke kan gå videregående skole hjemmefra bare kan "skylde seg sjæl!"

I går startet en elev ved en av de videregående internatskolene et opprop mot denne endringen. Jeg vil oppfordre alle som bor på hybel/internat, har bodd på hybel/internat eller kjenner noen som bor eller har bodd på hybel/internat on å signere oppropet, og det finner du her.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Nå trenger dere ikke å være bruker for å kommentere, hyggelig hvis noen har kommentarer!